dinsdag 11 januari 2011

Niet Jezus of Mohammed maar Internationalisatie van grondstoffen is de Ware Weg.

Waar zou Nederland staan, economisch gezien, zonder de ontdekking van het Slochteren gasveld in 1959, één van de grootste gasvelden ter wereld, en de gastarbeiders van de jaren zestig? Ik durf te stellen dat ´wij´ in Nederland verstandig met de opbrengsten van ´onze´ gasbel zijn omgesprongen. Zo hebben we er onder andere de verzorgingsstaat van de vorige eeuw mee gefinancierd. Wat hebben ´ze´ in Saoedi-Arabië met de vondst van ´hun´ olievelden gedaan? De rijkdom van de olie, ontdekt in 1938, veranderde het land volledig en deze rijkdom op ongekende schaal kwam uitsluitend aan de koning en zijn familieleden toe.


We horen de verhalen. Tienduizend prinsen die zich in binnen en buitenland te buiten gaan aan excessen. Thuis harems houdend en de vrouw als mens onderdrukkend, in het buitenland gokken en zuipen en af en toe in een hotel een bediende afranselen. Verder zijn er geruchten dat er Saoedische geldschieters zitten achter de Moskee´s waar een extremistische leer wordt verkondigd. Saoedi-Arabië is een grootafnemer van Amerikaans wapentuig. Verreweg haar beroemdste zoon is Osama Bin Laden die juist zijn oekaze tegen het westen begonnen is nadat Saoedi-Arabië Amerikaanse troepen op haar grondgebied toeliet.


Eén van de rijkste landen ter wereld, grootleverancier van de onmisbare olie waarop de wereld, draait, rijdt en zeilt, is dus een ondemocratisch, autocratisch land en dit land en haar bewoners hebben even weinig voor de olie in de grond gedaan als de Nederlanders voor ´hun´ gasbel.


Om de discussie niet te vertroebelen laat ik de VOC mentaliteit erbuiten, toch vind ik dat Nederland meer voor de wereld heeft gedaan dan Saoedi-Arabië, meer heeft bijgedragen aan de wereldvrede en welvaart, in pak hem weg, de laatste vijftig jaar.


Misschien kan Nederland opnieuw een voortrekkersrol gaan spelen door een discussie aan te zwengelen over een eerlijke verdeling van alle grondstoffen die de aarde de mensheid aanbiedt.


Heb, had, je het over nationalisatie dan zijn de kapitalisten gelijk op hun rechter tenen getrapt. Socialistisch wordt er geroepen! Of erger, communistisch! Nou ben ik zelf altijd een tegenstander van het zogenaamde communisme geweest, een flard socialisme draag ik nog altijd in mij. Want wat is het tegenovergestelde van nationalisatie? Privatisering. Nee, dat is de heilige graal. Kijk naar de zorg. Privatisering in de zorg leidt o.a. tot gelijktrekking van zorgpremies. Iemand die tien keer zoveel verdiend als Henk en Ingrid Modaal betaald dezelfde premie en eigen risico. Bedragen die ze niet eens opmerken. Dat is pas socialistisch! Kijk naar wat de privatisering heeft opgeleverd in de energiesector, de post, het openbaar vervoer. Het is er niet bepaald beter op geworden.


De wereld zou de opbrengsten van Alle Grondstoffen moeten delen, in een pot gooien en daar een internationale politiemacht mee kunnen financieren, brood en spelen voor Alle Aardbewoners uit betalen en als we dan de wapenwedloop Internationaliseren (dit is nu nog een nationale aangelegenheid) en ombuigen en de daarmee vrijgekomen Grote Buidel Geld aanwenden voor ruimte exploitatie dan heeft de mensheid misschien nog een toekomst.


Wellicht gaat men hier aan werken. In het jaar 2112, om maar een mooi jaartal te noemen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten